Heini Aho

Heini Aho
Heini Aho

Heini Aho on opiskellut Turun taideakatemiassa ja Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Aho on osallistunut lukuisiin näyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja työskennellyt useissa residensseissä. Hän työskentelee tilallisten installaatioiden, videoiden sekä performanssien parissa. Teosten keskiössä on ihmisen suhde rajalliseen elämään, ja huomio kiinnittyy arkipäiväisiin pieniin ihmeisiin ja ilmiöihin. Asioiden uudelleen näkeminen ja kokeminen on yksi Ahon teosten tavoitteista.

Thirsty Giant

Heini Aho: Thirsty Giant
Heini Aho: Thirsty Giant

Erilaiset saviruukut tasapainoilevat puisten alustojen päällä Heini Ahon installaatiossa Thirsty Giant. Säästä riippuen veden määrä ruukuissa joko vähenee tai kasvaa. Armoton auringonpaiste haihduttaa vettä ja saa ruukut alustoineen kaatumaan, kun taas sateen tuoma lisävesi hidastaa sortumisprosessia.

Asetelma on kuin vaaka. Jos painoa on liikaa tai liian vähän, tasapaino häviää ja rakenteet sortuvat. Vesi virtaa takaisin luontoon. Teos muuttuu hitaasti, eikä katsoja näe lopputulosta yhdellä käyntikerralla. Teos tekee näkyviksi sekä hitaan prosessin että satunnaiset suuret muutokset.

Heini Aho: Thirsty Giant
Heini Aho: Thirsty Giant (valokuva: Holger Frisk)