Info

OBJEKTI 4 on nykytaiteen ryhmänäyttely julkisessa tilassa Espoon keskuksen alueella 14.6.-2.9.2018. Näyttelyn kuratoi ja tuottaa Andy Best Espoo Kunsthallesta.

Neljättä kertaa järjestettävä OBJEKTI tuo monipuolisen ja yllättävän kattauksen julkista nykytaidetta arjen ympäristöön Espoon keskuksen alueella. Näyttely muodostuu 12 teoksesta, jotka ilmentävät nykytaiteen eri muotoja nykykuvanveistosta äänitaiteen kautta yhteisötaiteeseen. Taiteilijoiden työskentelyn lähtökohtana on ollut paikkasidonnaisuus, ja monet teoksista on tehty erityisesti OBJEKTI 4 -näyttelyä varten. Tänä vuonna teoksissa painottuvat ympäristöteemat sekä sosiaaliset kysymykset.

OBJEKTI 4 -näyttelyssä on teoksia 16 taiteilijalta: Heini Aho, Art & Process (Ari Björn ja Heini Matveinen), Bartaku, Ramina Habibollah, Parsa Kamehkhosh, Sanna Karlsson-Sutisna, Petri Kuljuntausta, Maria Mastola, Mechanics of Conformity (Rosamaría Bolom, Edwina Goldstone, Sepideh Rahaa, Arlene Tucker), Tuula Närhinen, Tiina Raitanen, Satu-Minna Suorajärvi.

Lisäksi ohjelmaan kuuluu erilaisia tapahtumia. Lapsille järjestetään maksuttomia taidetyöpajoja yhteistyössä Trapesan ja Entressen kirjaston kanssa kesän 2018 aikana. Espoo-päivänä la 25.8.2018 OBJEKTI XTRA -tapahtuma tuo Espoontorille ja sen ympäristöön taide-, musiikki- ja tanssiperformansseja.

OBJEKTI 4 -näyttely ja kaikki näyttelyohjelmaan kuuluvat tapahtumat ovat maksuttomia.

Espoon keskus

Espoon keskus on sekä historiallisesti että sosiaalisesti tärkeä. Alueeseen kuuluu 1400-luvulle ajoittuva keskiaikainen Espoon tuomiokirkko ja kaupungin byrokraattinen sydän, jota edustaa 1970-luvun betonibrutalistinen arkkitehtuuri. Hiljattain Espoon poliitikot äänestivät pitkään tyhjillään olleen – toisten mielestä ruman – kaupungintalon purkamisesta, jotta alueelle voitaisi rakennuttaa lisää asuntoja. Espoon keskuksessa on paljon niin yksityisten kuin julkisten tahojen tarjoamia vähätuloisille suunnattuja vuokra-asuntoja, ja maahanmuuttajien määrä väestöstä on keskimääräistä suurempi. Tämä heijastuu vähittäiskauppojen tarjontaan ja näkyy etnisten kauppojen verrattain suurena määränä.

Aluetta yritetään uudelleen elävöittää, ja Espoon keskuksessa on käynnissä paljon rakennustöitä. Uusi Entresse-ostoskeskus sekä uudistettu Espoontori ovat antaneet pontta koko alueelle. Erityisesti Entressen kirjasto eri ikäisille suunnattuine aktiviteetteineen ja tiloineen toimii sosiaalisesti inspiroivana kohtaamispisteenä. Espoon IKEA on lähellä, muutoksia mahdollisesti pian kokevan Kirkkojärven alueen toisella puolen. Mikäli kaupungin viimeisin ehdotus hyväksytään, muuntuu Kirkkojärvi takaisin alkuperäiseen muotoonsa – järveksi.

Iloa ja yllätyksiä

OBJEKTI-näyttelyn tavoitteena on ilahduttaa ja yllättää alueen asukkaita. Toiveena on, että arkipäiväiseen ympäristöön tuotuina veistotaide ja installaatiot haastaisivat näkemään tutut maisemat uusin silmin. Urbaanissa ympäristössä yllättävät rinnastukset, uudet materiaalit, muodot ja hahmot auttavat herättämään positiivisia tuntemuksia, avartamaan ajatuksia ja suuntaamaan katseen kohti uusia horisontteja.

Taideteokset kuvastavat näyttelyn nimeä ja teemaa – OBJEKTI. Objekti voi olla esine, jotain joka saa aikaan tunnereaktion, tai esimerkiksi maali tai päämäärä jota kohti pyrimme. Tietokoneen ohjelmointikielessä sana “object” merkitsee datastruktuuria. Kaikista taiteista eniten juuri kuvanveisto assosioidaan fyysiseen läsnäoloon missä “jokin” on olemassa tilassa. OBJEKTI-näyttelyyn on etsitty erityisesti töitä, jotka haastavat “objektiivisuuden” käsitteen julkisessa tilassa.