Ohjelma

OBJEKTI 4 -näyttelyn yhteydessä järjestetään useita erilaisia tapahtumia Espoon keskuksessa kesän 2018 aikana. Ohjelma sisältää mm. keskusteluiltoja, taidetyöpajoja ja performansseja. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.

Menneet tapahtumat

 


Taideprojekti päiväkodissa

Aika: 27.-31.8.2018
Paikka: Lakelan päiväkoti

Elina Hartzellin viisipäiväisessä taideprojektissa päiväkotilapset tekevät retken OBJEKTI 4 -näyttelyyn ja osallistuvat taidetyöpajaan viikon 35/2018 aikana.

Elina Hartzell on taidekasvattaja sekä performanssi- ja kuvataiteilija. Hän haluaa tarjota lapsille mahdollisuuden tulla mukaan OBJEKTI 4 -taidenäyttelyyn aktiivisina ja näkyvinä toimijoina.

 


OBJEKTI XTRA – Espoo-päivän tapahtuma

Tanssi-, musiikki- ja taideperformansseja

Espoon keskus täyttyy tanssista ja musiikista Espoo-päivänä la 25.8.2018, kun OBJEKTI XTRA -tapahtuma käynnistyy klo 12 alkaen.

Ohjelma, la 25.8.2018

12.00 – 14.00: Minikonsertit Espoon keskuksen alueen asukkaiden olohuoneissa
Yhden biisin olohuonekeikka (Mirva Mietala, Riina Nieminen, Lauri Lehtinen, Hape Peltomaa)

13.30 – 14.30: Espoontori
The Trix Dance Crew
Moment / Hetki – Kaaos Kollektiivi (Georgie Goater, Noora Västinen, Tom Leidenius, Gunilla Sjövall)
Helsinki Morrisers

14.30: Espoontorin edusta / Siltakatu
Sähkösahaballerina – Sanna Karlsson-Sutisna

15.00: Aloitus Kansliapolulta  Valtuustotalon edestä
Pohjakosketus – Roi Vaara

18.00 – 19.00: Kirkkojärven lammen läheisyydessä
Untitled – Parsa Kamehkhosh

 

Yhden biisin olohuonekeikka -ryhmä (Mirva Mietala, Riina Nieminen, Lauri Lehtinen, Hape Peltomaa) kiertelee Espoon keskuksessa klo 12:00 alkaen ja soittaa spontaaneja minikonsertteja alueen asukkaiden olohuoneissa.

Kaaos Kollektiivi
Kaaos Kollektiivi (kuva: Jonna Lehto)

Kaaos Kollektiivi esittää Espoontorilla improvisaatiotanssiteoksen Moment – Hetki, jossa tanssivat: Georgie Goater, Tom Leidenius, Gunilla Sjövall ja Noora Västinen.

Kaaos Kollektiivi on tanssi-improvisaation kohtaamispaikka: Se on tila, jossa tutkia, mitä syntyy hetkestä toiseen; impulssien virtaamista; tunnetun ja tuntemattoman kartoittamista; sen sallimista, että kaikki asettuu paikoilleen arvioinnin tuolla puolen.

Kaaos Kollektiivi kokoontuu kerran kuussa harjoittelemaan improvisaatiota. Tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen (vammaisille ja vammattomille) tanssijoille ja koreografeille inklusiivisen tanssin parissa. Kollektiivin on pannut alulle Kaaos Company.

Helsinki Morrisers
Helsinki Morrisers

Helsinki Morrisers on suomalais-englantilainen tanssiryhmä, joka on esiintynyt vuodesta 1995 alkaen. Morris-tanssi on englantilainen kansantanssi, joka perustuu rytmiseen askellukseen ja ryhmäkoreografioihin. Koreografiaan kuuluu myös esineitä, kuten keppejä, miekkoja, liinoja ja kelloja.

Sanna Karlsson-Sutisna: Sähkösahaballerina
Sanna Karlsson-Sutisna: Sähkösahaballerina (kuva: Jouko Vatanen)

Sanna Karlsson-Sutisnan Sähkösahaballerina-performanssissa kohtaavat voima ja herkkyys. Sanna Karlsson-Sutisna on tanssi- ja kuvataiteilija, joka on työssään yli 25 vuoden ajan yhdistänyt kuvaa ja tanssia. Hän on tuonut taiteeseen rituaalin erityispiirteitä ja tuonut tanssin arkeen, kadulle ja luontoon.

Sanna Karlsson-Sutisna on tunnettu myös hänen ekologisista puutukkiveistoksistaan, jotka syntyvät tanssin, veiston ja luonnon yhteistyönä. OBJEKTI 4 -näyttelyyn hän on veistänyt teoksen Peace at Last, joka on nähtävissä puistoalueella Lakelan päiväkodin läheisyydessä näyttelyn päätöspäivään 2.9.2018 asti.

Roi Vaara: Pohjakosketus
Roi Vaaran Pohjakosketus-performanssi TAC30 Performance Boat -festivaalilla kesäkuussa 2018. Tonavan ylittävällä, Unkarin ja Slovakian yhdistävällä sillalla, sekä Stúrovon kävelyalueella performanssi kesti kaikkiaan n. 1,5 tuntia, ja kitara tuli loppuun soitetuksi. (Kuva: Evamaria Schaller)

Roi Vaaran performanssi Pohjakosketus (Grounding) on sävellys sähkökitaralle.

Roi Vaara (s. 1953, Norja) on kansainvälisesti tunnettu performanssitaiteen pioneeri Suomessa. Hän yhdistää erilaisia ilmaisukeinoja livenä tapahtuviksi, paikka- ja tilannesidonnaisiksi teoksiksi. Vaaralle elämä ja taide liittyvät yhteen muodoiksi, jotka pyrkivät hajottamaan esineellistynyttä tietoisuutta materiaalittomilla arvoilla.

Roi Vaara on tehnyt performansseja vuodesta 1979 lähtien, ja hän on esiintynyt yli 500 kertaa lähes 50 maassa. Vuodesta 1988 alkaen Vaara on kuulunut esiintyvään Black Market International -yhteisöön, jonka pitkäkestoisten performanssien toimintamalli perustuu ideoiden avoimeen ja vapaaseen vaihtoon.

Vaara on palkittu taiteen valtionpalkinnolla vuonna 2000 ja Ars Fennicalla 2005. Vaaralle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2010 ja valtion taiteilijaeläke vuonna 2016.

Parsa Kamehkhosh: Untitled
Parsa Kamehkhosh: Untitled

Parsa Kamehkhosh (s. 1985) on iranilainen taiteilija, joka asuu Helsingissä. Teoksessaan hän yhdistää kuvanveiston ja performanssin. Teos on sarja objekti-orientoituneita performansseja, joissa Kamehkhosh makaa metallikuution sisällä ja veistää kuutiota sisältä päin. Taiteilijan toiminta ja liikkeet kuution sisällä vaikuttavat myös metallikappaleen ulkopintaan ja muuttavat sitä asteittain. Teos sijaitsee Kirkkojärven lammen läheisyydessä, ja se on esillä osana OBJEKTI 4 -näyttelyä 2.9.2018 asti.

 


Tarinoita hiuksista -keskusteluillat

Mechanics Of Conformity (MOC) Part II -tapahtumat
”Tarinoita hiuksista”

Aika: 15.6. ja 17.8.2018 klo 17:30-20:30
Paikka: Trapesa, Kirkkojärventie 1, 02770 Espoo (Espoon juna-asemalla, Asemasilta, 2.krs)

Mechanics Of Conformity (MOC) on Catalysti-taiteilijoiden ja OBJEKTI-näyttelyn yhteisprojekti. Tässä yhteisprojektissa neljä naista tutkii identiteetin, sukulaisuuden, havaitsemisen, vapautumisen ja toiseuden käsitteitä hiusten kautta.

Kaikilla meillä on kertomuksia hiuksista, arkisia ja tosi uskomattomia. Kuulimme niitä jo kesäkuun suositussa keskusteluillassa, joka saa jatkoa elokuussa. Keskustelua johtavat suomeksi ja englanniksi Rosamaría Bolom, Edwina Goldstone, Sepideh Rahaa ja Arlene Tucker.

Jos kysyt naiselta hänen hiuksistaan, hän saattaa kertoa sinulle elämäntarinansa. Jos kysyt useammalta naiselta heidän hiuksistaan, saatat kuulla koko maailmanhistorian.

Miten he katsovat meitä?
Miten me katsomme itseämme?
Miten muut katsovat toisiaan?

Tervetuloa!

 


Walk & Talk – opastettu keskustelukierros

Tervetuloa iltakävelylle tutustumaan OBJEKTI 4 -näyttelyn teoksiin ja keskustelemaan nykytaiteesta!

Aika: to 9.8. klo 19-20 ja to 16.8.2018 klo 19-20
Paikka: Aloitamme Espoon tuomiokirkon pääsisäänkäynnin edestä (Kirkkopuisto 5, Espoo)
Osallistuminen on maksutonta. Ei ennakkoilmoittautumista.

Walk & Talk -kierros on mainio tapa tutustua neljännen OBJEKTI-näyttelyn taideteoksiin, jotka sijaitsevat julkisessa tilassa Espoon keskuksen alueella. Ryhmänäyttely muodostuu 12 taideteoksesta, jotka ilmentävät nykytaiteen eri muotoja nykykuvanveistosta äänitaiteen kautta yhteisötaiteeseen. Taiteilijoiden työskentelyn lähtökohtana on ollut paikkasidonnaisuus, ja monet teoksista on tehty erityisesti OBJEKTI 4 -näyttelyä varten. Tänä vuonna taideteoksissa painottuvat ympäristöteemat sekä sosiaaliset kysymykset. Näyttelyn tuottaa ja kuratoi Espoo Kunsthalle.

OBJEKTI 4 -näyttelyssä on teoksia 16 taiteilijalta: Heini Aho, Art & Process (Ari Björn ja Heini Matveinen), Bartaku, Ramina Habibollah, Parsa Kamehkhosh, Sanna Karlsson-Sutisna, Petri Kuljuntausta, Maria Mastola, Mechanics of Conformity (Rosamaría Bolom, Edwina Goldstone, Sepideh Rahaa, Arlene Tucker), Tuula Närhinen, Tiina Raitanen, Satu-Minna Suorajärvi.

To 9.8. kierroksen ohjaa taiteilija Merja Puustinen, joka toimii nykytaiteen kentällä myös kuraattorina, tutkijana, opettajana ja tuottajana sekä viimeistelee tohtoriopintojaan Kuvataideakatemiassa.
To 16.8. kierroksen ohjaa FT Sanna Lehtinen, joka tekee väitöksen jälkeistä estetiikan alan tutkimusta Helsingin yliopistossa sekä opettaa ympäristöestetiikkaa ja -ajattelua Aalto-yliopistossa.

Walk & Talk -kierros on maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista. Aloitamme Espoon tuomiokirkon pääovelta (Kirkkopuisto 5, Espoo) klo 19. Tervetuloa mukaan!

OBJEKTI 4 Walk & Talk -kierrosten jälkeen klo 21 Espoon tuomiokirkossa alkavat Urkuyö & Aaria -festivaalin myöhäisillan konsertit. Lipunmyynti konserttiin avautuu kirkolla klo 20. Lisätiedot konserteista: urkuyofestival.fi

 


Taidekurssi 7-11-vuotiaille

Tee oma veistos taidenäyttelyyn!

Aika: 31.7.-2.8.2018
Paikka: Entressen kirjaston Jukeboksi-tilassa, Siltakatu 11, Espoo

Veistospuisto-taidekurssilla tutustutaan leikillisesti OBJEKTI-näyttelyyn Espoon keskuksessa ja tehdään oma pieni veistos, joka sijoitetaan ulkoilmaan. Kaikkien kurssilaisten teoksista syntyy yhdessä pieni veistospuisto, jonka juhlavia avajaisia vietetään lopuksi yhdessä. Kurssin painotus on yhdessä tekemisessä ja leikillisyydessä!

Kurssi on kolmipäivänen: Ti 31.7. – To 2.8.2018
Osallistu joko aamu- tai iltapäiväryhmään:
Ryhmä 1: klo 10:00-11:30
Ryhmä 2: klo 12:00-13:30

Kurssille osallistutaan siis kolmena peräkkäisenä päivänä!
Opetuskielet ovat suomi ja englanti.
Kurssi on maksuton!
Ohjaajat: Verna Kuntsi ja Satu Sipilä

 


Tervetuloa avajaisiin!

to 14.6.2018 klo 14-16
Lagstadin kotiseututalo (Lagstad hembygdsgård), Vanha Lagstadintie 4, 02770 Espoo

NÄYTTELYN AVAUS
Espoon kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Tommila avaa näyttelyn klo 14

TAITEILIJAT
Heini Aho // Art & Process // Bartaku // Ramina Habibollah // Parsa Kamehkhosh // Sanna Karlsson-Sutisna // Petri Kuljuntausta // Maria Mastola // Mechanics of Conformity // Tuula Närhinen // Tiina Raitanen // Satu-Minna Suorajärvi

KURAATTORI
Andy Best, Espoo Kunsthalle

 


Monitaiteinen kurssi 9-13-vuotiaille

Art Workshop for Children

Aika: Ma-ke 11.-13.6.2018 klo 10-14
Paikka: Monikulttuurinen kohtaamispaikka Trapesa, Kirkkojärventie 1, 02770 Espoo (Espoon juna-asemalla, Asemasilta, 2.krs)
Ohjaajat: kuvataiteilijat Arlene Tucker & Edwina Goldstone
Opetuskielet: suomi ja englanti
Ryhmäkoko: 5-10 henkilöä

Kurssi on maksuton. Omat eväät mukaan!

Meillä on hiukset. Hius on luonnollista. Hiuksia on joka paikassa. Kolmipäiväisellä kurssilla tutkimme erilaisia tapoja tehdä hiuksista taidetta. Kurssilla kokeillaan eri taidemuotoja ja tehdään taideteoksia. Esimerkiksi kaksiulotteisia teoksia, stop motion -animaatioita, veistoksia tai käsitöitä. Kurssi sopii nuorille taiteilijoille, jotka ovat innokkaita kokeilemaan erilaisia taiteellisia välineitä ja itseilmaisun keinoja.