Petri Kuljuntausta

Petri Kuljuntausta
Petri Kuljuntausta

Petri Kuljuntausta on äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko. Hän on esittänyt musiikkia vedenalaiselle yleisölle, improvisoinut lintujen kanssa ja tehnyt musiikkia valaiden kutsuista sekä revontulien äänistä. Usein hän käyttää teoksissaan ympäristön ääniä ja live-elektroniikkaa ja tekee installaatioita museoihin ja gallerioihin.

Kuljuntausta on säveltänyt yli 100 teosta eri levy-yhtiöille Australiassa, Kolumbiassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Hän on julkaissut kolme kirjaa elektronisesta musiikista ja äänitaiteesta. Kuljuntausta palkittiin taiteen valtionpalkinnolla vuonna 2005.

Earth Sound

Petri Kuljuntausta: Earth Sound
Petri Kuljuntausta: Earth Sound

Kuljuntaustan ääniteos Earth Sound muuntaa maaperässä tapahtuvan värähtelyn ihmiskorvan kuultavaksi. Maan alle, lähelle puun juuria on haudattu mikrofoni. Maanalaiset äänet kulkeutuvat ympäröivään ilmaan reaaliaikaisesti suuren putken ja kaiuttimien kautta.

Ympäristössä tapahtuvat muutokset (askeleet, liikenne, tuuli) aiheuttavat paineen muutoksia ilmassa, maaperässä ja puissa. Kun tuuli nousee, puun lehdet alkavat liikkua ja osua toisiinsa, ja vaimea ääni puun latvassa voimistuu.

Lopulta puun runko alkaa liikkua ja oksat alkavat hangata viereisten puiden oksia. Tuulen voimistuessa liike jatkuu latvasta kohti juuria. Liikkeet puiden rungoissa aiheuttavat liikettä myös juurissa ja maassa, ja tämä liike tuottaa ääntä. Mitä enemmän puut ja niiden juuret liikkuvat, sitä kovempana jyrinänä maan ääni kuuluu.

Petri Kuljuntausta: Earth Sound
Petri Kuljuntausta: Earth Sound