Info

OBJEKTI on ulkoilmassa toteutettava nykykuvanveiston, installaation ja ympäristötaiteen näyttely Espoon keskuksen alueella. Näyttelyn kuratoi ja tuottaa Espoo Kunsthalle.

OBJEKTI-näyttely on esillä 14.6.-2.9.2018. Julkisessa tilassa esillä olevien teosten lisäksi näyttelyohjelma sisältää erikoistapahtumia keskittyen vuosittaisen Espoo-päivän ympärille elokuun lopussa.

Espoon keskus

Espoon keskus on sekä historiallisesti että sosiaalisesti tärkeä. Alueeseen kuuluu 1400-luvulle ajoittuva keskiaikainen Espoon tuomiokirkko sekä kaupungin byrokraattinen sydän, jota edustaa 1970-luvun betonibrutalistinen arkkitehtuuri. Hiljattain Espoon poliitikot äänestivät pitkään tyhjillään olleen – toisten mielestä ruman – kaupungintalon purkamisesta, jotta alueelle voitaisi rakennuttaa lisää asuntoja. Espoon keskuksessa on paljon niin yksityisten kuin julkisten tahojen tarjoamia vähätuloisille suunnattuja vuokra-asuntoja, ja maahanmuuttajien määrä väestöstä on keskimääräistä suurempi. Tämä heijastuu vähittäiskauppojen tarjontaan ja näkyy etnisten kauppojen verrattain suurena määränä.

Aluetta yritetään uudelleen elävöittää, ja Espoon keskustassa on paljon rakennustöitä. Uusi Entresse-ostoskeskus yhdessä uudistetun Espoontorin kanssa ovat antaneet pontta koko alueelle. Erityisesti Entressen kirjasto eri ikäisille suunnatuttuine aktiviteetteineen ja tiloineen toimii sosiaalisesti inspiroivana kohtaamispisteenä. Espoon IKEA on lähellä, muutoksia mahdollisesti pian kokevan Kirkkojärven alueen toisella puolen: mikäli kaupungin viimeisin ehdotus hyväksytään, muuntuu Kirkkojärvi takaisin alkuperäiseen muotoonsa – järveksi.

Iloa ja yllätyksiä

OBJEKTI-näyttelyn tavoitteena on ilahduttaa ja yllättää alueen asukkaita. Toiveena on, että arkipäiväiseen ympäristöön tuotuina veistotaide ja installaatiot haastaisivat näkemään tutut maisemat uusin silmin. Urbaanissa ympäristössä yllättävät rinnastukset, uudet materiaalit, muodot ja hahmot auttavat herättämään positiivisia tuntemuksia, avartamaan ajatuksia ja suuntaamaan katseen kohti uusia horisontteja.

Taideteokset kuvastavat näyttelyn nimeä ja teemaa – OBJEKTI. Objekti voi olla esine, jotain joka saa aikaan tunnereaktion, tai esimerkiksi maali tai päämäärä jota kohti pyrimme. Tietokoneen ohjelmointikielessä sana “object” merkitsee datastruktuuria. Kaikista taiteista eniten juuri kuvanveisto assosioidaan fyysiseen läsnäoloon missä “jokin” on olemassa tilassa. OBJEKTIin on etsitty erityisesti töitä, jotka haastavat “objektiivisuuden” käsitteen julkisessa tilassa.